Egy kismama alap ruhatára – avagy mivel lehet túlélni a 9 hónapot?


Tegnap egyik kedves vendégemmel, Bettivel voltunk ruhát vásárolni. Betti kismama, decemberre várja a babáját, így lesz pocakos nyáron is, télen is.
Az volt a kérése, hogy beszéljük át, hogy mire lesz szüksége a 9 hónap alatt, milyen ruhadarabokkal lehet praktikusan élni a pocakosság alatt. Betti nemrég végezte el a CsinosAnyu öltözködési alaptanfolyamot, így azzal tisztában volt már, milyen színek és fazonok állnak neki jól. Rendkívül csinos – vagány szettben érkezett a találkozónkra is.

A vásárlás céljául azt tűztük ki, hogy egy egymással jól kombinálható alap kismama ruhatárat építsünk föl. Kérdésként pedig felmerült, hogy vajon mennyire lehet a speciálisan kismama fazonokat kiváltani, vagy kiegészíteni sima ruhadarabokkal? Azaz egy kismamának kötelező-e a várandóssága alatt minden ruhát, kezdve a fehérneműtől a kabátig bezárólag, kismama fazonokból beszereznie? Mert ugye ez nem túl gazdaságos, ha mondjuk beruházunk egy kismama téli kabátra, és a fazonja miatt esetleg soha többet nem tudjuk majd felvenni…

betti02

Szuperjó listát sikerült összeállítanunk, és nem kis meglepetésünkre, sikerült is az alap ruhatár szinte összes darabját beszereznie Bettinek. Ez utóbbira igazából nem számítottunk, tekintve a fehérvári üzletek nem mindig bőséges felhozatalát, de nem bántuk, hogy pozitívan kellett csalódnunk. 🙂

Tehát a kismama alap ruhatára:

2 db leggings
2 db farmer nadrág
3 db trikó
5 db rövid ujjú felső
5 db hosszú ujjú felső
2-3 db kardigán
1 db blézer
1-2 db rövid ruha
1 db sort
1 db poncsó

És egy kicsit részletesebben, hogy mit miért:

2 db leggings – ezekből érdemes kismama fazont venni, vagy a sajátjaidat átalakíttatni, mert a sima leggings pont a hasadat fogja szorítani. Betti egy fekete színű kismama leggingset vett, és úgy döntött, hogy átalakíttatja a szürke rózsás leggingsét, mert azt nagyon szereti, és nem láttunk mintás kismama leggingset, csak egyszínűt, azt meg elég unalmasnak ítéltük.

2 farmer nadrág – ezekből is szintén kismama fazon. Amire figyelni kell: a nadrág dereka legyen minél lejjebb a pocak alatt, és jó, ha nincs rajta a külön szabott gombos derékrész. Lehet, hogy az elején még jól néz ki, hogy tudsz bele tenni egy övet, de nagy pocakkal nem lesz már kényelmes ülni benne, mert a gombos, vastagabb rész nyomni fogja a hasadat. Tehát inkább válaszd a gombolás nélküli fazonokat, többnyire úgyis hosszabb fölsővel fogod hordani a nadrágokat. A képen két H&M-es kismama nadrágot látsz, Betti mindkettőt felpróbálta, és egyértelműen a gombolás nélküli volt a kényelmesebb. Végül egy világoskék és egy sötétszürke nadrág lett az alap ruhatár része.

hm_farmer_derekresszel hm_farmer_derekresz_nelkul

 

3 db trikó – ebből például nem kismama fazonra esett a választás. Találtunk a H&M-ben egy jó fazonú nyári trikót, amiből rögtön 3 színre is lecsapott Betti, mert ez pl olyan alapdarab, amit nyáron és télen is ki tud majd használni:

hm_triko hm_triko_csikos
5 db rövid ujjú felső – Itt próbáltunk többfélét is. A H&M-ben találtunk egy fehér alapon kék csíkos pamutfelsőt, ami Bettinek alapdarab a színtípusa miatt (nyár – tél), és egy sötétkék alapon madármintás darabot, amibe pedig beleszeretett. Ezen kívül egy menta színű, felül csipkebetétes, nagyon csinos darabot is. A H&M-ben több blúzt is próbált Betti, mert akár jöhetett volna valami klasszikusan csinos darab is, de felvéve valahogy egyik sem volt az igazi. De a darabszám így is megvolt, mert az otthoni ruhák között is volt rövid ujjú, ami kismama felsőnek is beillett.

hm_polo01 hm_polo02

5 db hosszú ujjú felső – na, ezt nem teljesítettük. 🙂 mert nem nagyon voltak hosszú ujjú felsők. 2 db háromnegyedes ujjút azért találtunk, egy pöttyöset és egy csíkosat, és mivel Betti nem fázós, azt mondta, ez neki belefér a hosszú ujjú kategóriába. A hosszú ujjú felsők is olyanok, amit végig tudsz hordani a várandósság alatt, mert nyáron is van hűvösebb, télen pedig ezek lehetnek az alapdarabok.

hm_polo03
2-3 db kardigán – ezekből Bettinek van egy rakat, ahogy ő fogalmazott. 🙂 Ha neked is van ilyesmid, akkor a szűk fazonokat kigombolva fogod tudni majd hordani, a lazább, bővebb fazonokat akár egy vékony övvel is összefoghatod a pocakod fölött:

kardigan_ovvel
1 db blézer – Ez nem kötelező persze, de elég sokat tud dobni egy egyszerű szetten is, ha éppen meg kell jelenned valahol, vagy arra vágysz, hogy lazán csinos legyél. Léteznek rugalmas pamut anyagból készült blézerek, amik kiválóak, mert kényelmesek, de elegánsabbak, mint egy kardigán. Bettinek pl egy ilyen Orsay blézere van, ami több színben is kapható:

orsay_blezer
1-2 db rövid ruha – a H&M kínálatában találtunk olyan nem-kismama ruhát, ami tökéletesen megfelel a célnak, azaz rugalmas és nyári, ezen kívül pont beleillett Betti alap ruhatárának színösszeállításába. Egy mérettel nagyobbat választottunk, mint ami most pont tökéletes volt Bettire, hogy biztosan beleférjen még ősszel is a pocakja, és tudja hordani egy leggings-el, blézerrel.

hm_ruha
1 db sort – Ezt tetszőlegesen kiválthatod akár egy szoknyával is, vagy betehetsz helyette még egy rövid ruhát. De Betti kifejezetten szereti a sortokat. Találtunk is egy sötétkék csinos darabot, amit egyaránt fog tudni használni otthon, nyaraláson, és a hétköznapokban is:

hm_sort
1 db poncsó – az őszi-téli kabátos időszakra azt találtuk ki, hogy egy nagy vastag-meleg poncsóval át lehet vészelni ezt az időt, ha valaki nem jár sokat gyalog. Rá lehet teríteni a kabátra, így, ha már nem ér össze elöl pocaknál a kabát, akkor is véd és melegít a poncsó. Ezt természetesen majd ősszel fogja Betti beszerezni, amikor már aktuális lesz a téma, és újra visszatérnek a poncsók az üzletekbe.

Egy-két extrább darabra is volt még időnk, így egy szintén nem-kismama tukán mintás póló  és egy türkiz trikó jött a Promod-ból:

promod_tukan promod_triko

 

Ha végigpörgeted a bejegyzést, láthatod, hogy alap színek és alap darabok alkotják most Betti kezdő kismama ruhatárát: pólók, nadrágok, leggings, sort és kisruha. Sötétkék, világoskék, szürke és fehér – egy nyár típus alap színei. Csíkos és pöttyös – egy klasszikus stílusú nő alap mintái. Ezek igazán olyan darabok, amikre lehet építkezni: egymással maximálisan jól kombinálhatóak, és elég semlegesek ahhoz, hogy a megfelelő kiegészítőkkel, vagy extrább darabokkal kedve szerint alakítsa őket.

betti01

 

Köszönöm Bettinek, hogy a tegnapi nap tapasztalataival hozzájárult ehhez a blogbejegyzéshez. Összegezve: nem feltétlenül kell mindenből kismama-szabást választani, sok esetben megteszi egy jó szabású sima ruha is, amit aztán később is tudsz még hordani. Viszont vannak olyan darabok, amiket nem nagyon lehet megúszni: a nadrág és a leggings mindenképpen kismama szabású kell, hogy legyen, enélkül elég kényelmetlen tud lenni a kismama – élet.

Te hogyan, milyen darabokkal oldod meg a kismama – öltözködést?

Kapcsolódó bejegyzések