A legegyszerűbb dolog, amit megtehetsz, hogy a bőröd újra ragyogjon

Egy minden nőt érintő problémakörről beszélgettem Szalai Ritával, a levendula Stúdió kozmetikusával: a bőrünkről. Minden nap megmutatjuk a nagyvilágnak és persze  szeretnénk, hogy makulátlan és fiatal legyen. De vajon teszünk is érte eleget? Én nem tétováztam, megkérdeztem Ritát, hogy mit tudunk magunk is megtenni otthon a saját két kezünkkel a bőrünkért. És egészen hétköznapi dolgok kerültek más megvilágításba, meggyőződéseimről és bevett szokásaimról derült ki, hogy tévhiteken és félinformációkon alapulnak.

És mondhatom, hogy a beszélgetés óta egész más hozzáállással veszem a kezembe a vattakorongot.

Olvassátok, miről is beszélgettünk Ritával:

CsinosAnyu: Mire van leginkább szüksége az arcbőrünknek most, hogy túl vagyunk a télen és itt a tavasz?

Levendula Stúdió: – A hideg, szeles idő, a fűtéstől száraz levegő, a friss levegőn és napfényen való tartózkodás hiánya, a vitaminszegényebb táplálkozás tél végére mind nyomot hagy bőrünkön: sápadtabb, fakóbb, kevésbé ellenálló, megújulásra, feltöltésre vágyik, akárcsak a természet – itt az ideje, hogy felfrissítsük, visszaadjuk egészséges fényét, ragyogását:

Ahhoz, hogy táplálni tudjuk, először is  el kell távolítanunk a megvastagodott szaruréteget, az elhalt hámsejteket – azaz jöhet az alapos arcradírozás. Számtalan módja közül válasszuk a számunkra szimpatikusat, bőrtípusunknak legmegfelelőbbet:

Baby_Hair_Brush1. Normál és fiatal bőrre jó a mechanikai radír, azaz „dörzsi”. Történhet szemcsés anyagokat tartalmazó bőrradírokkal (magőrlemények, homokszemcsék, cukor/só, stb…) vagy akár egy puha arckefével (pl egy szimpla babakefével). (Én például eddig luffa szivacsot használtam, amiről kiderült, hogy igencsak durva az én érzékeny bőrömre – CsA)

2. Érzékenyebb, érettebb bőrre válasszunk inkább biológiai/enzimes radírokat, általában ananász vagy papaya kivonatot tartalmazó készítmények, kíméletesen távolítják el az elhalt hámsejtek. Fontos, hogy a radírozás után alaposan tisztítsuk meg bőrünket, majd hidratáljuk.

hidroabrázio3. Igazán alapos peelingezésre pedig betérhetünk  kozmetikusunkhoz is, akinek különböző gépek is rendelkezésére állnak ehhez. Az én kedvencem a hidroabrázió, amely egy ultrahangos vízporlasztással történő peelingezés, melynek hatására bőrünk ragyogó, friss, üde és bársonyos lesz.

 

 

CsA: Ok, kezdjük ott, hogy bemegyek a fürdőszobába és smink is van rajtam meg az egész napos porréteg. Mit veszek először a kezembe?

LS:

1. lépés: Mielőtt nekiállunk a radírozásnak, tisztítsuk meg arcbőrünket a szennyeződésektől, sminktől, krémmaradványoktól: fogjuk szokásos arctisztító szerünket: sminklemosó, arctej, arclemosó gél/hab vagy kimondottan arctisztításra szolgáló szappan és mossuk meg alaposan arcunkat.

2. lépés: Ezután egy tonikos vattával töröljük át, addig/annyiszor, amíg a vattakorong tiszta nem lesz.

3. lépés: Ha ezzel megvagyunk, nekiállhatunk a radírozásnak, majd a radírt is alaposan távolítsuk el arcbőrünkről, töröljük át újra tonikos vattakoronggal az arcunkat, ezzel visszaállítjuk bőr PH-ját.

4. lépés: Most pedig jöhet a hidratáló arckrémünk, mégpedig bőségesen! Leradírozott arcbőrünk könnyebben szívja magába a tápanyagokat, ne sajnáljuk tőle!

CsA: Felmerül a kérdés, hogyha már az arcot felfrissítettem mit tehetek a testemért? Fontos a testradírozás?

LS: A testradírozásra is igazak az eddig megbeszéltek. Testünkre nyugodtan használhatjuk a „dörzsis” testradírokat. Számtalan kapható a boltokban, de ajánlok egy otthon is egyszerűen elkészíthető receptet:

borradir01

Bőrünk felfrissítésének, vérkeringése fokozásának nagyon jó módja a szaunázás is. A szaunában is megvalósítható egy alapos peeling, vigyünk magunkkal egy luffaszivacsot, vagy akár egy marék sót és dörzsöljük végig vele testünket. Következő szaunamenetünkhöz pedig vihetünk magunkkal valami bőrtápláló anyagot és a már leradírozott testünket ápolhatjuk pl. joghurttal, mézzel. Most már legtöbb szaunába nem is kell magunkkal vinni ezeket az anyagokat mert kínálnak bőrmegújító, bőrfrissítő, bőrtápláló szaunaszeánszokat.

CsA: Már csak egyetlenegy fontos kérdésem van: milyen gyakran kell nekiállnunk egy-egy ilyen otthoni kezelésnek?

LS: A fentiekben leírt alapos arctisztítás a mindennapi tisztálkodási rutinunk része kell, hogy legyen. Arcradírozást azonban hetente egyszer (maximum kétszer) végezzünk. A túl gyakori radírozásra bőrünk erőteljesebb szaruképzéssel reagálhat, beindítva ezzel egy ördögi kört. Ha azonban elhanyagoljuk az arcradírozást, a megvastagodott szaruréteg gátolja a bőrlégzést, elősegíti a gyulladások kialakulását és arckrémünk tápanyagait sem fogja tudni olyan mértékben felszívni.
Ezen kívül tavasszal még annak is ajánlott felkeresni kozmetikusát egy arctisztításra, aki egyébként nem jár rendszeresen. Valamint fontos elkezdeni a napfényhez való hozzászoktatást, illetve gondoskodni a fényvédelemről.

 

De ez már egy következő beszélgetésünk témája lesz. Ha még nem láttál hozzá a tavaszi bőrmegújításodhoz, akkor most itt az ideje, keress egy jó bőrradírt, vagy készíts magadnak otthon és láss hozzá! És nyugodtan keressétek Ritát, ha kérdésetek van. Itt a tavasz, szépüljetek!

Ha bármelyik tippet kipróbálod, írd meg ide kommentben  tapasztalataidat! Sőt, ha van saját házi recepted, azt is oszd meg velünk!