Divat (műhely)titkok – avagy hogyan inspirálódunk mi?

Írta: Mira

Téma: öltözz tudatosan Comments: No comments

Nézegetem mostanában (is) a divatheteken készült streetstyle fotókat. És elgondolkozom. Most például két dolgon is: hogy vajon miért vesznek fel olyan földtől elrugaszkodott ruhákat egyesek, hogy csak nézem, nézem, és képtelen vagyok bármiféle logikus magyarázatot kreálni rá. Ezen egyébként sokszor elgondolkoztam már, mert nem ritka jelenség ez, ha divatfotókról, divathetekről van szó.

Másrészt viszont vannak olyan összeállítások, hogy azonnal a mentésre kattintok, mert nagyon tetszik, sőt, úgy érzem, hogy inspirál, és be tudnám építeni én is a megjelenésembe. Na, ezeknek mentem most kicsit utána, hogy vajon hol a határ a “jaj, tejóég!”, és az “én is utána akarom csinálni!” feeling között?

Sok-sok képet végignéztem, és összeírtam, hogy mik azok a dolgok, amik miatt ellenszenvesnek érzünk egy-egy összeállítást, vagy megjelenést. Persze, lehet, hogy jóval több van ennél, de bennem most ezek merültek föl, többek között ennek a képnek a láttán is (nézzétek el nekem, hogy ezt a képet nem kommentálom, köszi):

hbz-street-style-paris-ss2016-day8-18

 

A következő pedig olyan, ami szándékosan feltűnő, igazából nem hordható, és számomra nem is életszerű, arról ne is beszéljünk, hogy vajon milyen lehet benne leülni és “kényelmesen” hátradőlni… (mentségére szóljon, hogy jó a színösszeállítás):

hbz-pfw-ss16-street-style-day-4-41

És itt van, amin én teljesen ledöbbentem: a jobb oldali szettről van szó főképp. Köszöntelek benneteket a 90-es évek hétköznapjaiban! Már csak egy műanyag bevásárlókosár kellene a kezébe. Egyszerűen nem értem. Mármint ha otthon veszi föl, akkor azt mondom, hogy lelke rajta, semmi közöm hozzá, de egy divathéten fotózkodni ebben… Sem az alkalomhoz, sem a korhoz nem illik.

hbz-pfw-ss16-street-style-day-4-33

Ez pedig a brutális összevisszaságra példa: Van, amikor jó az összevisszaság, a minták, és a stílusok keverése. De azt hiszem, hogy ez most nem jött össze annyira. Semmilyen összekötő elem nincs a ruhadarabok között.

hbz-street-style-paris-ss2016-day8-15

Ez az utolsó, nem kínozlak tovább titeket, meg magamat sem, mert nehezen bírom. Ez szimplán az “elképzelhetetlen, hogy valóban kényelmes” kategória. Ugye?

hbz-pfw-ss16-street-style-day-4-20

 

És akkor lélegezzünk föl. Nézzük, hogy miért is szeretünk szetteket, miért érezzük magunkénak, miért vágyunk rá?

 

Például, mert letisztult. Ezeket nagyon bírjuk. Jó rájuk nézni. Rendben van az egész, és ezt az érzést szeretjük, sőt szeretnénk, ha ránk nézve, másnak is ez lenne a benyomása.

hbz-street-style-paris-ss2016-day8-27  hbz-street-style-paris-ss2016-day6-15  hbz-pfw-ss16-street-style-day-4-14  hbz-street-style-paris-ss2016-day5-22

Szeretjük azokat a szetteket, amiben valami ideált látunk. Ilyenek például azoknak az ismert személyiségeknek a szettjei, akik már kialakult stílussal használják önkifejezésre az öltözködésüket. Ami megfog benne, az nagyon függ a saját személyiségünktől is, de lehet például a határozottság, ami átszűrődik ezen a képen is. Ha azt látjuk, hogy az öltözködésben biztos kézzel választ, akkor azt gondoljuk, hogy biztos az életben is. Ezt pedig mi is akarjuk.

hbz-street-style-paris-ss2016-day6-28

És az is nagyon működik, ha valamilyen témára van felfűzve az öltözék. Itt például egy tengerész-, és egy tündérlány szett:

hbz-pfw-ss16-street-style-day-3-06  hbz-street-style-paris-ss2016-day6-26

Persze azért odavagyunk a különleges dolgokért. Éljen a különleges! – de csak bizonyos határok között. Mint például ez az ezüst színű dzseki (nagyon menő, ilyenre én is beneveznék), vagy a jobb oldali képen a kígyómintás blúz, és a magasított derekú megkötős szoknya. Tökéletesen el van találva a mérték.

hbz-street-style-paris-ss2016-day8-20  hbz-pfw-ss16-street-style-day-4-22

Amire biztos, hogy azonnal vágyni fogunk, amint meglátjuk, azok a ránézésre is kényelmes, laza, fesztelen szettek:

hbz-pfw-ss16-street-style-day-3-08

Kedvenceink pedig az életszerű,emberközeli és mosolygós képek, mert ezektől mi is mosolygósnak érezzük magunkat:

hbz-street-style-paris-ss2016-day5-40

 

És nektek, CsinosAnyuk, milyen szettek jönnek be a leginkább? Mit vesztek be szívesen a megjelenésetekbe? Mi az, ami tetszik, ha ránéztek, és mi az, amitől a falra másztok?

képek forrása: itt

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>