Beszámoló: Pasit öltöztettem Stuttgartban

Írta: Mira

Téma: öltözz tudatosan Comments: No comments

Sziasztok!

Most egy szokatlan beszámolót olvashattok tőlem. Egyrészt azért, mert még nem írtam ilyen jellegű beszámolót a munkámról, másrészt azért, mert többnyire nőknek segítek stílustanácsadással, DE most egy férfit öltöztettem. Harmadrészt pedig azért, mert mindez Stuttgartban zajlott az elmúlt három napban, így azért lesz a beszámolómban egy kis “Hű, mit láttam, nézzétek!” rész is.

08miki_mira

Miki, aki nem mellesleg jó barátunk, Stuttgartban él és dolgozik egy nagy cégnél vezető beosztásban. A munkahelyén ugyan nincs dresszkód, de úgy érezte, hogy kellene valami erős, határozott stílus, ami csak rá jellemző, amitől különleges lesz. A klasszikus öltönyös stílust kevésnek és idegennek érezte, de nem tudta, merre induljon. Ekkor keresett meg, hogy kezdjünk ezzel a helyzettel valamit. Én pedig örömmel és nem kevés izgalommal álltam a kihívás elé. 🙂

Belőttük az időpontot, megérkezett a repülőjegyem is, és nekiálltam a munkának. Rengeteg outfit képet gyűjtöttem Mikinek egy Pinterest albumba, hogy legyen inspirációnk, ami alapján tudunk arról beszélni, hogy mi az, ami neki tetszik, és mi az, ami elképzelhetetlen, vagy nagyon nem fekszik.

Volt pár kép, amire ránéztem, és egyszerűen azt mondtam: “Igen, ez pont olyan, mint ő!”

Pl ez:

miki_pinterest

És összeírtam jópár kérdést is, amit át kellett beszélnünk. A legnehezebb kérdés a nőknek szóló tanácsadáson is az, hogy “Milyennek látod magad? Mi az az életérzés, amit közvetíteni szeretnél?” – na, ezen le szoktak akadni picit a vendégeim, mert ez valóban nehéz kérdés, rendesen végig kell gondolni. Viszont e nélkül nehezen lehet nekiindulni egy stílus kialakításának. Mindig az a cél, hogy a stílus passzoljon a személyiséghez. Egyáltalán nem vagyok annak a híve, hogy egy stílust valakire kívülről erőltessünk rá. Mindig elsődleges szempont, hogy amennyire lehet, megismerjem a vendégemet, és az egyéniségéhez passzoló stílust találjunk neki, illetve csak annyit tágítsunk a stílusán, amit még szívesen elvisel, illetve igénye is van rá. (Ezért van az, hogy rengeteget kell próbálni a stílustanácsadásomon. Mert elindulunk valahonnan, aztán szépen lépésenként alakítunk az összképen, és végül megérkezünk valahova, ahol a vendég is jól érzi magát, de mégsem a szokásos az összeállítás.)

Amikor odaértem, először átbeszéltük, hogy Miki pontosan mit is szeretne, milyen inspirációi vannak (nagyon jó volt, mert mutatott pár embert, akinek a stílusa tetszik neki), sőt nagyon sok dolgot összeírt, ami neki fontos az öltözködéssel kapcsolatban. – ez pedig nagy segítség volt nekem.

Három dolog nagyon világosan körvonalazódott:

  • Fontos, hogy praktikus legyen a ruhatára, mert reggel kb 5 perce van, hogy felöltözzön, és álmosan nincs annyira magánál, hogy nagyon gondolkozzon rajta, hogy mit mivel vehet fel és mivel nem. Ez egy nagyon reális igény, én magam is így vagyok vele: egy ruhatár legyen praktikus, ne kelljen órákig agyalni rajta, hogy mit mivel vehetek fel. És ezen dolgozom mindenkinél, hogy a ruhák, amik a szekrényedben vannak, minél jobban kombinálhatóak legyenek egymással.
  • Másrészt nagyon egyértelműen látszott, hogy a színes dolgokat nagyon bírja, és mivel tavasz típus, nagyon jól is állnak neki az élénkebb színek, tehát ez biztosan szerves része lesz a megjelenésének.
  • Harmadrészt Mikiben van egy természetes lazaság, és vidámság/játékosság, amit kár lenne nem kihangsúlyozni. – tehát biztos voltam benne, hogy nem egy skatulyából kihúzott businessman-t fogok belőle faragni.

05miki

A többi még nem kristályosodott ki, csak körvonalazódott, de ezek a dolgok mindig eldőlnek a ruhapróbák során. Ilyen volt például az, hogy vajon mennyire tudunk mintás darabokat belecsempészni a ruhatárba? Vagy hogy mennyire kell extrának lennie a cipőnek? Mennyire maradhatunk meg a casual vonalon, és mennyire kell elmenni az elegáns irányba?

A gardróbrendezés során megszabadultunk mindentől, ami már kopott, vagy régi volt, és kikerültek azok a darabok is, amik színben, vagy fazonban nem stimmeltek. – a ruhatár kétharmada a nappali padlóján összehajtogatva várta a további sorsát,  és csak egyharmada került vissza a szekrénybe. (Sajnos kép nem készült, pedig elég látványos volt.)

Voltak olyan praktikák, amit a már meglévő ruháin is tudott alkalmazni, és nagyon örült neki, hogy ilyen apró dolgokkal is mennyit tud dobni az összképen. Ilyen volt például, hogy a nagyon egyszerű nyaknál gombolódó sötétkék hosszú ujjú pólót fel tudja tuningolni, ha alávesz egy élénk színű rövid ujjú pólót, aminek a nyaka kilátszik a felső réteg alól. Ez nem túl sok, de éppen elég ahhoz, hogy kicsit megbolondítsa a megszokottat. (A rétegezés mindig beválik, próbáljátok ki ti is!)

Innen indultunk neki a ruhavásárlásnak. Az alap koncepció az volt, hogy a praktikusság miatt a nadrágjai “egyformák” lesznek, így reggel csak és kizárólag a felsőkön kell elgondolkoznia. (De ezt én már akkor tudtam, hogy azon se sokat, mert a felsői is mind-mind kombinálhatóak lesznek egymással. Olyat nem fogunk megvenni, amit kizárólag ezzel vagy azzal tud csak felvenni.) Az egyforma most annyit tett, hogy kiindulásnak jól szabott farmer nadrágokat fogunk venni, ezt mindennel tudja majd kombinálni.

Másrészt a sok-sok outfit kép megnézegetése után úgy döntöttünk, hogy keverni fogjuk a casual és az elegáns darabokat, így meglesz a beosztása miatt elvárt “komolyság”, de bele tudjuk vinni a laza, játékos vonalat is a megjelenésbe.

A harmadik irányvonal pedig az lett, hogy az alapdarabok mellé keresünk egy-két extra, vagy nagyon menő darabot. (Megjegyezném, ez volt a legnehezebb feladat, alapdarabokat mindig könnyű találni, de az extraságokra vadászni kell!)

09miki

Két nap kemény ruhavásárlás következett (aki volt már velem ruhát vásárolni, az tudja, hogy ez valóban kemény és fárasztó munka. Most gondoljatok bele, hogy egy pasinak ez a mennyiségű ruhapróba mennyire megterhelő lehet…). Nem egyszer hangzott el, hogy ő már semmit nem lát, és hogy mennyire jó, hogy nem neki kell kiválogatnia a ruhákat, hanem csak jönnie kell velem, és felpróbálnia, amit a kezébe adok. Egyébként szokásomhoz híven 2 óránként szigorúan szünetet tartottunk. Ennyi a max idő, amit egyhuzamban ruhapróbával szabad tölteni, utána elveszíti az ember az ítélőképességét, és nem tudja eldönteni, hogy jó-e az a ruha, és hogy megvegye-e.)

Az alapdarabokkal viszonylag könnyen boldogultunk, az első napon szinte minden alapdarabot be tudtunk szerezni, főleg nadrágokat és színes pólókat. Másnap az extra darabokra koncentráltunk: El kell mondanom, hogy van pl egy nagyon menő japán üzlet is Stuttgartban, a Superdry. Első ránézésre nem feltétlenül izgik a darabok, de mindegyikbe tesznek valami kis apró részletet, amitől nagyon menő lesz az adott darab. Meg hát naná, hogy nagyon jól szabottak, nagyon jó anyagból vannak, és nagyon jó a színük.

Itt pl egy Superdry lazac színű felsőben láthatjátok Mikit:

07miki 06superdry

A másik menőség az, hogy Stuttgartban van Mango Man. Ez azért itthon elég nagy hiány. Netről ugyan lehet rendelni, de az mégsem ugyanaz, mint mikor megfoghatja, felpróbálhatja az ember:

11mango_man

 

Az utolsó nap nagy lezárása az volt, hogy a Reserved-ben találtunk egy nagyon szuper fazonú zakót, ami félig kabát szabású, állógalléros, szóval fazonra egyáltalán nem hasonlít a klasszikus zakókhoz, viszont funkciójában teljesen megegyezik. Pont ezt kerestük! Valami, ami elegánssá tesz akár egy egyszerű pólós szettet is, de mégsem a klasszikus zakó szabás, hanem egy vagány darab.

Egy kénsárga övvel kiegészítve tökéletes lett a szett (és ha még gondolatban hozzáraktok egy lazac, vagy egy menta színű pólót, az milyen jó!):

10miki

Ez volt dióhéjban a három napos munkám. Nagyon köszönöm Mikinek, hogy hozzájárult, hogy közzétegyem a képeket. Remélem, hogy ti is élveztétek a beszámolót, és kicsit jobban beleláttok abba, hogy hogyan is zajlik egy CsinosAnyu stílustanácsadás.

Még van pár képem, és még több élményem, ami nem a tanácsadással kapcsolatos, inkább azzal, hogy milyen üzletekben jártam, és miket láttam. – ezeket egy következő bejegyzésben fogom megosztani veletek.

Addig is: ha változtatni szeretnél a stílusodon, kezdd az alapoknál, és gyere el a CsinosAnyu öltözködési alaptanfolyamomra április elején: >>Kattintsd ide a részletekért<<

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>